Новогодишни ваканционни игри
2-4 януари 2014

Зимната ваканция е идеалното време за забавления в музея. Столичният музей “Земята и хората” отново предлага Новогодишни ваканционни игри през първите дни от наближаващата 2014 година.

2 януари (четвъртък) от 1100 до 1600 часа
Играта МИНЕРАЛОСЛОВИЦА съчетава бързото разпознаване и неусетното научаване на имената на важни минерали с удоволствието от решаването на кръстословица. От кутия с минерали децата ще отбират еднаквите, върху които е изписана по една буква от названието им и с тях ще подреждат името на минерала. Играта ще продължи в музейната експозиция, където ще намират минералите. Някои от тях ще могат да видят в състава на различни скали.
Играта е подходяща за всички, които познават буквите.

3 януари (петък) от 1100 до 1600 часа
В играта МОЯТА ИЗЛОЖБА НА СКАЛИ кратък, но съдържателен филм ще разкаже любопитните тайни на скалите. Чрез него всеки ще може да разпознае трите основни типа скали. С повече от 30 скали децата ще подредят своята експозиция, като ги групират според произхода им – магмени, седиментни и метаморфни. Това няма да ги затрудни, защото ще разполагат с етикетите и описанията им, но ще си поиграят, докато ги разпределят и аранжират като експонати. Във всички случаи резултатът ще бъде удовлетворяващ - ще са автори на своя изложба, ще бъдат заснети с нея и, по желание снимката ще бъде публикувана в интернет страницата на Геоложкия кът за деца и възрастни. Накрая ще познават основните видове скали. Когато ги срещнат сред природата, ще са в състояние да разказват на своите спътници как са се образували.
Играта е подходяща за ученици, които могат да четат и разбират текста.

4 януари (събота) от 1100 до 1600 часа
Играта ДА НАПРАВИМ КРИСТАЛИ ОТ КАРТОН показва разнообразните кристални форми, разкрива видовете симетрия при минералите и начините за нейното определяне, а също кои минерали какви кристални форми имат. Децата ще оцветяват, изрязват, сглобяват и поставят осите на симетрия на своите кристали. Всяко дете ще получи картонени кристални форми за сглобяване у дома.
Играта е подходяща за ученици между 6 и 12 г. (от 1 до 6 кл.).

Специалното място за игри ще е Интерактивният кът за деца и възрастни в музея. Входът е 1 лев за дете.

Национален музей „Земята и хората”

1421 София, бул. „Черни връх” 4, тел. 02/865 66 39